Ψυχοθεραπεία – Συμβουλευτική Εφήβων

 

Οι έφηβοι διανύουν τη σημαντικότερη περίοδο της ζωής τους, βιώνοντας καθημερινά τεράστιες αλλαγές, τόσο εξωτερικά (εμφανείς αλλαγές στο σώμα, στη φωνή) όσο και εσωτερικά (ενηλικίωση, σεξουαλικότητα). Οι αλλαγές αυτές που σηματοδοτούν τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, τους κάνει συχνά να νιώθουν μετέωροι, παρεξηγημένοι και ανασφαλείς.

Εκτός από τα πιο πάνω, οι έφηβοι έχουν συνήθως να αντιμετωπίσουν κοινωνικές και οικογενειακές πιέσεις που αφορούν την επιλογή επαγγελματικής κατεύθυνσης, την επίδοση στο σχολείο, καθώς και πιέσεις για αλλαγή στον τρόπο σκέψεις και συμπεριφοράς. Όλα αυτά σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο θα πρέπει να αναδιοργανώσουν τη σφαιρική εικόνα που είχαν μέχρι εκείνο τη στιγμή για τον κόσμο και τον εαυτό τους. Αρκετές είναι επίσης οι στιγμές που αμφιβάλλουν για τις δυνατότητές τους να πετύχουν τα παραπάνω και αισθάνονται ανίκανοι να ανταπεξέλθουν στις καινούργιες συνθήκες και υποχρεώσεις. Ταυτόχρονα, υπάρχει μεγάλη δυσπιστία και έλλειψη εμπιστοσύνης για τους ενήλικες, αφού φαίνονται να μην τους καταλαβαίνουν ή να τους απορρίπτουν, συμπεριλαμβανομένου και της οικογένειας ή των καθηγητών τους.

Για τους λόγους αυτούς, η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ ενός έφηβου και ενός θεραπευτή έχει αρκετές ιδιαιτερότητες. Προτεραιότητα δίνεται στο χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης, κατανόησης και αποδοχής, όπου ο έφηβος να νιώσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη για το θεραπευτή του, ο οποίος ανήκει ήδη στον κόσμο των «ενηλίκων».

Η ψυχοθεραπεία-Συμβουλευτική εφήβων απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 12-18 ετών, τα οποία είτε αντιμετωπίζουν συναισθηματικές δυσκολίες, είτε άλλα σοβαρότερα προβλήματα συμπεριφοράς ή άλλες δυσλειτουργίες. Πολλές φορές οι ίδιοι οι έφηβοι μπορεί να ζητήσουν βοήθεια, αλλά συνήθως είναι οι ίδιοι οι γονείς αυτοί που αισθάνονται την ανάγκη για αναζήτηση ψυχολογικής βοήθειας και καθοδήγησης ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν έναν «δύσκολο έφηβο».

Οι τεχνικές αντιμετώπισης της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας διαφοροποιούνται σημαντικά από αυτές όπου χρησιμοποιούνται για τους ενήλικες, αφού στις περιπτώσεις αυτές δίνεται έμφαση σε μέσα που διευκολύνουν την έκφραση σκέψεων και συναισθημάτων. Παράλληλα με τη θεραπευτική προσέγγιση με τον ίδιο τον έφηβο, είναι σημαντικό να υπάρξει συνεργασία με τους γονείς με σκοπό να υποστηριχθούν, αλλά και να διδαχτούν εποικοδομητικές τεχνικές επικοινωνίας με το παιδί τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πιο κάτω μερικά από τα θεραπευτικά προγράμματα Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής εφήβων που λειτουργούν στο ΚΕΝΤΡΟ «ΑΛΚΥΟΝΗ»:

  • Εκμάθηση μέσων και τεχνικών επικοινωνίας για έφηβους καθώς και για τις οικογένειές τους

  • Εξομάλυνση της έντασης στην οικογένεια, η οποία δημιουργείται λόγω της αλλαγής στη συμπεριφοράς του εφήβου

  • Παραμέληση σχολείου και οικογενειακών ή κοινωνικών υποχρεώσεων

  • Χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ

  • Υπερβολική χρήση internet

  • Κρίση ταυτότητας-Υποστήριξη

  • Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση

  • Πένθος-Διαζύγιο

  • Ψυχολογική υποστήριξη εφήβων σε περιπτώσεις όπου βρίσκονται σε πρόγραμμα για χάσιμο βάρους

  • Αυτοεικόνα/Αυτοαντίληψη